Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogRadiohead helpt bij verwerken van rouw

Radiohead helpt bij verwerken van rouw

Facebook Twitter LinkedIn
23-06-2016

Onderzoek van de Montfort University Leicester (DMU) heeft uitgewezen dat het luisteren naar droevige muziek, een positief effect kan hebben op het rouwproces.

Onderzoek

Uit recent onderzoek is gebleken dat luisteren naar muziek van bijvoorbeeld Adele, Radiohead en Muse een goed werkende methode van zelfhulp kan zijn bij rouw. Verdrietige muziek helpt bij het verwerken van negatieve emoties. Het kan zelfs helpen bij het omgaan met het verlies van een dierbare. Dit constateerde Dr. Annemieke van den Tol aan de hand van twee onderzoeken waar in totaal 450 mensen aan deelgenomen hebben. In het onderzoek werd gekeken naar de muziekgewoonten van mensen die een emotionele tijd doormaakten.

Muziek in tijden van crisis

Veel mensen neigen in tijden van crisis naar het luisteren van droevige muziek. Dit diepgewortelde instinct blijkt niet voor niks te bestaan. Droevige muziek luisteren helpt bij het verwerken en accepteren van emoties. Verlies is iets onomkeerbaars. Het overlijden van een dierbare is niet iets dat veranderen kan. Je hebt geen andere keus dan de gebeurtenis accepteren en zo goed en zo kwaad als het gaat verder te gaan met je leven. Uit het onderzoek blijkt dat je hier beter toe in staat bent wanneer je naar artiesten als Radiohead luistert. Het gros van de mensen gaf aan dat ze geen vrolijke muziek aanzetten wanneer ze overweldigd worden door negatieve emoties.

Troost, steun en herkenning

De meerderheid van de deelnemers liet weten dat ze troost vinden in het luisteren naar droevige muziek. De muziek geeft herkenning en steun in emotioneel zware tijden. De deelnemers aan het onderzoek mochten zelf bepalen wat ze verstonden onder droevige en vrolijke muziek. Dr. van den Tol zegt: “Deze studie heeft laten zien dat, ook al geven mensen vaak een voorkeur aan het luisteren naar vrolijke muziek, verdrietige muziek hetgeen is waar mensen beroep op doen in tijden van verdriet.”

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons