Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogRouw op het werk

Rouw op het werk

Facebook Twitter LinkedIn
07-11-2014

Rouw is niet iets wat u thuis achterlaat. Een collega die een naaste heeft verloren, is iets waar vrijwel iedereen weleens mee te maken krijgt. Leidinggevenden en collega’s weten echter vaker niet dan wel wat ze met het verdriet aan moeten. Afscheidswijzer geeft tips voor uzelf en voor uw collega’s.

Sneltreinvaart

De week rondom een uitvaart wordt vaak in sneltreinvaart beleefd. Er moet van alles geregeld worden en u wordt voor een groot deel geleefd. Als deze drukte voorbij is, staat het dagelijks leven weer voor de deur. Dit kan een geruststellende gedachte zijn, maar ook beklemmend werken. Het rouwproces is zeer individueel en heeft bij iedereen een ander verloop. Hoe lang het duurt, met welke gevoelens u te maken krijgt en wat steun en troost biedt, het is voor ieder persoon anders. Rouwen heeft tijd en aandacht nodig.


Werk: structuur en ritme

Het kan een prettig idee zijn te merken dat het dagelijks leven doorgaat. Het brengt structuur en ritme aan in een verwarrende periode. Na het verlies van een dierbare moet het leven opnieuw ingericht worden en krijgt het toekomstbeeld dat u eerst had een volledig andere vorm. Het is moeilijk een nieuwe structuur te vinden die ook zonder de geliefde betekenisvol is. Onderschat niet dat werk in hoge mate kan bijdragen aan het rouwproces, maar zorg dat dit niet doorslaat naar de negatieve kant. Vluchten in uw werk is niet de oplossing. Het is belangrijk te beseffen dat het verdriet en de rouw niet iets is wat thuis achterblijft, maar dit ook op het werk aanwezig is. Ruimte voor die rouw op het werk is dus noodzakelijk.


Blijf praten

Het eerste moment dat een rouwende collega weer op het werk verschijnt, kan het lastig zijn u een houding te geven. Zorg dat uw collega vanaf de eerste dag dat hij of zij terug is zich veilig en gehoord voelt. Vaak wordt gedacht dat mensen die iets ergs mee gemaakt hebben met rust moeten worden gelaten. Dit is absoluut niet waar. Vraag de rouwende waar hij of zij behoefte aan heeft. Hoe gaat het vandaag met je? Wat kan ik voor je doen? Wat heb je nodig? Dit zijn allemaal vragen waarmee u een gesprek zou kunnen openen. Veel mensen vinden het moeilijk zich een houding te geven tijdens zo’n gesprek en gaan het daarom liever uit de weg. Dit is nergens voor nodig. Blijf voor of naast de persoon in kwestie staan en kijk hem of haar aan. Op deze manier ontstaat er ruimte om de dialoog aan te gaan.Don’ts

- Geef geen ongevraagde adviezen en maak geen ongepaste grappen in
een poging het verlies te relativeren

- Probeer geduld te hebben met emoties en gedrag. Doe gevoelens van
rouw niet af als ‘overdreven’ en besef dat iedereen op eigen wijze  rouwt

Do’s

- Vraag waar de rouwende behoefte aan heeft.

- Geef de rouwende op bijvoorbeeld de sterfdag of verjaardag van de
overledene wat extra van uw aandacht, tijd en energie.

- Blijf ook na langere tijd bereid om te luisteren.

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons