Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogSterk sociaal netwerk belangrijk voor ontvangen juiste zorg

Sterk sociaal netwerk belangrijk voor ontvangen juiste zorg

Facebook Twitter LinkedIn
13-05-2016

Met de toenemende vergrijzing in Nederland, is het thema eenzaamheid zeer actueel. Wanneer je ouder wordt is het mogelijk dat je sociale netwerk verschraalt. Heeft dit invloed op het krijgen van de juiste zorg?

Informele hulp

Afgelopen maand is er een rapport verschenen van het Sociaal en Cultureel Planbureau getiteld ‘Zorg en ondersteuning in Nederland’. In het rapport is gekeken naar het sociale netwerk van zorgbehoevende Nederlanders. Om de in rap tempo stijgende zorgkosten te drukken, worden mensen aangespoord meer en meer een beroep te doen op het eigen sociale netwerk voor hulp. Maar hoeveel mensen kunnen eigenlijk terugvallen op dat sociale netwerk in hen omgeving?

Informele zorg in kaart gebracht

Het onderzoek brengt hulp in kaart die buiten het professionele zorgcircuit valt. Mensen kunnen vanwege problemen met hun gezondheid voor korte of langere tijd zorg en ondersteuning nodig hebben bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Hoeveel mensen krijgen deze hulp vanuit het sociale netwerk en hoeveel vanuit de zorgsector? Het onderzoek heeft gekeken naar talloze vormen van informele zorg. Er zijn echter ook een aantal vormen buiten beschouwing gelaten. Zo is zorg in de vorm van een luisterend oor, vervoer naar het ziekenhuis of het regelen van administratie niet meegenomen.

Wie biedt hulp

De meeste zorg en ondersteuning is informele hulp zo blijkt: hulp gegeven door iemand uit het sociale netwerk. Wanneer het gaat om verpleging en begeleiding, valt men liever terug op professionals die gefinancierd worden vanuit publieke middelen. Hulp in het huishouden of bij het douchen en aankleden krijgen de meeste mensen van mantelzorgers. Nederlanders verwachten dat ze vooral van hun partner zorg en ondersteuning ontvangen als dit nodig is.

Terug kunnen vallen op sociaal netwerk belangrijk

Lukt het wel altijd om binnen het eigen netwerk hulp en ondersteuning te krijgen? Uit het onderzoek van het SCP blijkt dat in ruim op 1 van de tien gevallen dit niet zo is. Deze mensen hebben niemand in hen sociale omgeving die zij hulp kunnen vragen. Bij ouderen en mensen met een beperking is dit aantal zelfs 1 op de 5. Wanneer je een zorgbehoefte hebt of informele zorg verleent, is het hebben van een (sterk) sociaal netwerk erg belangrijk. Zonder dit netwerk is de kans op isolement of overbelasting groot. Het is daarom van belang dat bijvoorbeeld gemeenten, zorginstellingen en professionals nauw betrokken zijn bij mensen die informele zorg verlenen en diegenen met een zorgbehoefte. Zonder deze verbinding is de kans groot dat mensen niet de juiste zorg ontvangen.

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons