Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeEventsThemadag zorg en afscheid ArnhemThemadag zorg en afscheid - Programma

Themadag zorg en afscheid - Programma

We zijn momenteel druk bezig met het samenstellen van het programma. Hieronder tref je alvast een aantal uitgelichte programma onderdelen aan. Zo gauw het programma volledig is, zal deze hier online verschijnen. De standhouders die aanwezig zullen zijn op de themadag zijn hier te vinden.Wat wil jij nog doen voordat je doodgaat?

16:00 in het Zeeuws kerkje

Bureau MORBidee zal aanwezig zijn met hun ‘Before I Die Wall’. Dit is een grote mobiele muur om je stil te laten staan bij wat jij nou eigenlijk belangrijk vind in het leven. Op de ‘Before I Die Wall’ staat tientallen keren het zinnetje ‘Before I die I want to...’. Voorbijgangers kunnen het zinnetje afmaken door met krijt hun grootste wens op te schrijven. Laat je creativiteit de vrije loop en schrijf op wat jij het allerliefst nog zou willen doen voordat je doodgaat.

>> Lees hier meer over de 'Before I Die' muur van Bureau MORBidee.

 

Ga op speeddate met een uitvaartondernemer

Sessies om 11:30, 12:15, 13:30 en 14:15 bij de stand van Afscheidswijzer


Voor veel mensen is praten over de dood een ver-van-mijn-bed-show. Ze vinden het eng of schuiven het voor zich uit. Uitvaartondernemers hebben op dagelijkse basis te maken met onderwerpen als de dood en afscheid nemen. Geen experts dus die beter weten wat er kan, moet en mag rond een overlijden. Daarom organiseren we een heuse speeddate! Niet om je ware liefde te vinden, maar om al je prangende vragen te stellen. Klinkt speeddaten met een uitvaartondernemer nog een beetje onwennig? Wij hebben alvast 10 vragen die je kunt stellen voor je op een rijtje gezet:

>> 10x vragen die je altijd al eens hebt willen stellen aan een uitvaartondernemer

 

 


 

Trouwen en Rouwen

10:30 in het Zeeuws kerkje

Een huwelijksfeest organiseren of een uitvaart regelen, het lijken twee heel verschillende bezigheden maar je zult versteld staan van de overeenkomsten! Tegenwoordig "viert" men namelijk ook graag het leven bij een afscheid. Al 21 jaar laat Siska Caneel als trouwambtenaar bruidsparen ja zeggen tegen elkaar en tegen de liefde, en al ruim 12,5 jaar begeleidt ze families in de zware dagen rond het overlijden van een geliefde naaste. Op de Themadag Zorg en Afscheid vertelt Siska tijdens de lezing Trouwen en Rouwen over haar ervaringen en de verschillen, maar ook de overeenkomsten tussen de twee. 

 


 

Steun bij rouw

11:00 en 15:00 in het Zeeuws kerkje

Aan elk leven komt ooit een einde, en dus krijgen we er allemaal eens mee te maken. Toch blijft er op de dood een taboe rusten. Vandaar dat het voor nabestaanden moeilijk kan zijn om na het overlijden van een dierbare verder te gaan. De vrijwilligers van Humanitas zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van nabestaanden tijdens de rouwperiode. Over deze ondersteuning zullen zij op 27 mei een lezing geven. Ook vertellen ze hoe om te gaan met rouw, adviseren ze nabestaanden, en geven ze tips aan vrienden en familie van nabestaanden die willen helpen met de rouwverwerking. 


 

De Uitvaartquiz

11:30 en 14:30 in het Zeeuws kerkje

Weet jij wat er allemaal op je afkomt als jouw dierbare gaat overlijden of is overleden? Weet jij wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is om een eigentijds en passend afscheid te organiseren? Rondom het overlijden zijn er zo veel feiten én fabels, dat het lastig is om ze nog uit elkaar te houden. Door het spelen van de uitvaartquiz kun je, samen met uitvaartbegeleidster Natasja Huting, de feiten en fabels omtrent de dood ontrafelen.

 


 

Interactieve lezing over erfrecht

12:00 en 14:00 in het Zeeuws kerkje

Katelijne van Barneveld en Yasmina de Groot, beiden werkzaam als erfrechtadvocaat bij Van Barneveld advocaten zullen tijdens de themadag Zorg & Afscheid op 27 mei in het Openluchtmuseum een interactieve lezing verzorgen over het erfrecht. Aan de orde komen onder meer het opstellen van een testament, de verdeling daarvan en de legitieme portie (het erfdeel van een kind van de erfenis van de ouder waarop het kind altijd recht heeft). Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en jouw vragen zullen zij bespreken waar bij de afwikkeling van nalatenschappen problemen ontstaan. En vooral belangrijk, hoe deze vervelende problemen voorkomen kunnen worden.

 


 

 Sta stil bij belangrijke vragen

12:30 in het Zeeuws kerkje

Ik laat mijn kinderen en mijn partner zonder zorgen achter, mijn dierbaren weten dat ik gecremeerd wil worden, mijn uitvaart wordt goed geregeld. Er zijn ontzettend veel zaken rondom het overlijden waarvan we aannemen dat het allemaal wel goed geregeld zal zijn. Maar is dat nu eigenlijk wel zo? Tijdens de Themadag Zorg en Afscheid vertelt Gera Janssen van Vannu, en Voor Later over de belangrijke vragen waar iedereen even bij stil moet staan. Heb jij overal aan gedacht? Kom erachter tijdens de lezing!

 


 

Neem de regie in handen

13:00 in het Zeeuws kerkje

Wie behartigt je belangen als je dat zelf niet meer kunt?

Stel je moet geopereerd worden en weet niet hoe je er na de operatie aan toe bent. Het kan ook zijn dat je een dagje ouder wordt, en je afhankelijk wordt van anderen voor je (financiële) zaken. Het is belangrijk dat je zelf op tijd de regie in handen neemt en je wensen vast legt in een notariële volmacht (ook wel het levenstestament genaamd). In een volmacht bepaal je zelf wie er namens jou beslissingen mag nemen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Tijdens de Themadag Zorg en Afscheid geeft notaris Natasha Dröge-Steenbergen een lezing over deze moeilijke beslissing, en hoe een notaris je hiermee kan helpen. 

 


 

Een unieke sfeerimpressie

13:30 in het Zeeuws kerkje
klankresonantie stoel

Tijdens de thema dag zal Nadita-Zang aanwezig zijn om het evenement te verrijken met haar warme en pure stemgeluid.

Zij zal een mini concert geven, in combinatie met een (korte) lezing over wat haar muziek voor u kan betekenen in verschillende levensfases in het Zeeuwse kerkje, bovendien zal Nadita bij haar stand een ,in Nederland, unieke klankresonantie stoel hebben staan.

Deze klank stoel zorgt, in combinatie met Nadita's kalmerende stemgeluid, voor een diepe ontspanning op zowel geestelijk en lichamelijk gebied.

De kans om deze unieke sfeerimpressie te gaan beleven wil je echt niet missen!

Nadita biedt deze klank ervaring aan tegen een gereduceerd tarief, speciaal voor de Themadag Zorg & Afscheid.

Nadita is een vakvrouw en kan op een gepassioneerde wijze te vertellen over haar schitterende instrumenten uit diverse werelddelen, die ze samen met haar stem inzet tijdens de emotionele periode van stervensbegeleiding, uitvaart en rouwverwerking.

 


 

Mantelzorg is heel gewoon?

15:30 in het Zeeuws kerkje

Nederland telt zo ongeveer 4,4 miljoen mantelzorgers. Dit zijn mensen die langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving zorgen. Veel mensen weten niet eens dat ze mantelzorger zijn! Het verzorgen van een belangrijk iemand in je leven lijkt immers heel gewoon. Tijdens de Themadag Zorg & Afscheid geven de vrijwilligers van Mezzo Mantelzorg een lezing over mantelzorg, en het  feit dat het niet “heel gewoon” is. Zij vertellen ook hoe Mezzo mantelzorgers helpt, en wat zij voor jou kunnen betekenen.


 

 Lezing palliatieve zorg

16:00 in het Zeeuws kerkje

Het verzorgen van een persoon die zich in de laatste fase van het leven bevindt is erg zwaar. Niet veel mensen weten wat er allemaal bij komt kijken. Daarom geeft Rob Bruntink van Bureau MORBidee tijdens de themadag een lezing palliatieve zorg. Tijdens deze lezing vertelt hij van alles over de zorg bij het levenseinde, en hoe praten een grote hulp kan zijn. Rob Bruntink is journalist en auteur met een specialisatie in palliatieve zorg en uitvaartzorg. Samen met voormalig docente levensbeschouwing en filosofie Mariska Overman is hij Bureau MORBidee begonnen.

 


 

Looproute met uitvaartfotografie

De gehele dag, in de tuin van Boerderij Beerta

jikke uitvaartfotografie

Tijdens de Themadag Zorg en Afscheid kun je een wandeling maken door verschillende belevingswerelden die allemaal met het onderwerp te maken hebben. Volg de looproute, en je komt ook de prachtige kunstwerken van Jikke Fotografie tegen.Jikke is al 17 jaar actief in de uitvaartfotografie en heeft in haar carrière heel wat bijzondere momenten vast mogen leggen. Haar foto's maakt zij het liefst buiten met veel natuurlijk licht. Vandaar dat de tentoonstelling ook buiten plaats zal vinden. 

 

 

 

 


 

Taxeren kun je leren

De gehele dag bij de stand van Derksen Veilingbedrijf

Dat oude doosje dat je ooit een keer van oma hebt gekregen en dat nu op zolder stof staat te vangen kan zomaar heel wat geld waard zijn! Neem het mee naar de Themadag Zorg en Afscheid en laat het taxeren door Derksen Veilingbedrijf. Je kunt ook zelf een poging wagen door de waarde te schatten van een aantal antieke stukken meegenomen door het veilingbedrijf zelf. Zij zullen de kunst van het taxeren demonstreren bij hun stand op de Themadag.

 

Naar boven

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons