Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekNa overlijdenDe belangrijkste tips bij omgaan met rouw

Tips bij rouw en rouwverwerking

Rouwen is een individueel proces en de betekenis van rouw is voor iedereen anders. Er zijn geen ‘gouden regels’ voor rouwen en geen ultieme tips die je verdriet zullen laten verdwijnen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen (en laten). Hier vind je een aantal tips om je te ondersteunen bij het rouwproces.

1) Je moet niks – erken je gevoelens

Luister goed naar jezelf, wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Verwacht niet dat je direct na de uitvaart het dagelijks leven weer als vanzelf kunt oppakken. Het is heel normaal de eerste week vooral in bed te willen liggen of de deur niet uit te komen. Dwing jezelf na een tijdje wel weer voorzichtig om dingen te gaan doen. Zorg in deze periode vooral voor regelmaat, ook al heb je hier helemaal geen zin in. Probeer op tijd op te staan, eet in ieder geval 3 maaltijden per dag en ga iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed.

2) Praten helpt

Probeer je gevoelens niet weg te stoppen, maar praat over je gevoelens en het verlies met anderen. Heb je het gevoel dat je in je omgeving niet de steun vind die je nodig hebt? Sluit je dan aan bij een groep lotgenoten. Het kan helpen om te praten met mensen die hetzelfde mee gemaakt hebben.

3) Blijf niet binnen

Een beetje vluchten mag. Sta het jezelf toe om af en toe een sociale afspraak af te zeggen als je voelt dat deze teveel is. Sluit jezelf echter niet binnen op. Verzet je gedachten door een eind te gaan fietsen of wandelen. Elke dag minstens een half uur bewegen kan helpen tegen depressieve gevoelens.

4) Muziek helpt bij verwerken rouw

Onderzoek van de Montfort University Leicester (DMU) heeft uitgewezen dat het opzetten van treurige muziek, een positief effect kan hebben op rouw. Het luisteren naar Radiohead kan je dus wellicht helpen bij het verwerken van rouw.

5) Rituelen

Hou bestaande rituelen in stand of creëer nieuwe. Het verdriet kan draaglijker worden door de overledene samen met anderen op een voor jouw speciale dag te herdenken. Samen herinneringen ophalen, het graf bezoeken of gezamenlijk iets doen waar de overledene van hield.


6) Rouwen op het werk

Wanneer je verdrietig bent, kun je dit niet verstoppen als je naar buiten gaat. Rouw is niet iets wat je thuis achterlaat. Ook op je werk zal je daarom een manier moeten vinden om met je verdriet om te gaan. Hoe je om kunt gaan met rouwen op de werkvloer lees je hier.

7) Rouw en de feestdagen

Een geliefde moeten missen tijdens feestdagen kan extra moeilijk zijn. Dit zijn momenten waarop je er extra aan herinnerd wordt dat de overledene ‘erbij had kunnen zijn’. Een verjaardag, het jaarlijkse kerstdiner, op dergelijke momenten wordt het gemis keer op keer pijnlijk benadrukt.

Voel jij je 3 maanden na het overlijden (of de vermissing) van een dierbare nog steeds erg verdrietig? Voelt je dat je vastzit na het verlies van een dierbaar persoon? Doe dan hier onze rouwtest.

Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons