Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekNa overlijdenFeestdagenEen moederdag beleven zonder moeder

Een moederdag beleven zonder moeder

Na het overlijden van je moeder, kan een dag met landelijke belangstelling zoals Moederdag, de pijn van het gemis extra benadrukken. Lees hier een aantal tips die je kunnen helpen bij het beleven van een Moederdag zonder moeder.

Praat erover

Na verjaardagen en de sterfdag, zijn Moeder- en Vaderdag de belangrijkste dagen om te herdenken zo blijkt uit onderzoek. Een dergelijke ingrijpende dag hoef je niet alleen te beleven. Stop je gevoelens niet weg, maar praat over het verlies en de huidige impact ervan met anderen. Het overlijden van een dierbaar persoon is in veel gevallen één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die we als mens meemaken. Rouw ontstaat als reactie hierop en is een proces dat iedereen op eigen wijze doormaakt. Veel mensen begrijpen dit, stop je gevoelens dan ook niet weg, maar praat erover.

Creëer speciale gewoonten en rituelen Moederdag zonder moeder herdenken

Het creëren van rituelen kan houvast en ondersteuning geven. Besteed wat extra aandacht aan een mooie foto van jullie samen, breng een bloemetje naar het graf of doe met de rest van de nabestaanden samen iets waar je overleden moeder van hield. Het verdriet kan draaglijker worden door de overledene samen met anderen op een voor jouw speciale dag te herdenken.

Muziek, schrijven en rouw 

Zet de favoriete muziek van je moeder op, of luister naar nummers waar je goede herinneringen aan hebt. Muziek kan in tijden van ‘crisis’ namelijk troost geven. Het kan ook prettig zijn om je verdrietige gevoelens van je af te schrijven. Verwoord wat je voelt in een gedicht. Of schrijft een brief gericht aan je moeder waarin je over je eigen leven vertelt, hoe het met je gaat en wat je aan haar mist.

Moederdag links laten liggen

De dag negeren en er niks aan doen is natuurlijk ook een optie. Het uit de weg gaan van pijnlijke situaties, geeft echter vaak een wat leeg gevoel. Wanneer je je niet kunt vinden in bovenstaande tips, is onderstaande gedachte van schrijfster J.K. Rowling wellicht iets om je aan vast te houden:

‘Als je moeder niet hier is om te verwennen, doe dan iets aardigs voor jezelf, want zij is deel van jou.’

- J.K Rowling
 


Merk je dat het overlijden van je moeder of een andere dierbare na langere tijd (meer dan 3 maanden) nog steeds veel effect op je dagelijks leven heeft? Doe dan hier een professionele rouwtest.
Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons