Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekNa overlijdenHuis en spullen opruimenWoning leeghalen na overlijden

Woning leeghalen na overlijden

Na overlijden van een dierbare blijft er vaak een huis vol spullen over. Hoe je na het overlijden van een dierbare het leeghalen en opruimen van een huis kunt aanpakken, lees je hier.

Beloof niet zomaar spullen

In principe hebben familieleden het eerste recht op spullen, tenzij anders aangegeven staat in een testament of codicil. Beloof dus niet zomaar spullen aan iemand. Inventariseer eerst wie recht heeft op wat en bepaal daarna wie wat mag en wil hebben. De overgebleven spullen kun je (deels) verkopen, opslaan, recyclen of doneren aan bijvoorbeeld een goed doel. Wil je voorkomen dat jouw nabestaanden na je overlijden ruzie krijgen over wie wat mag hebben? Zorg dan dat je je uitvaartwensen op papier zet.

Woning leeghalen na overlijden

Papierwerk

Voordat je begint aan het wegdoen van papieren, zorg er voor dat je alle belangrijke documenten verzameld. Deze heb je namelijk vaak nodig voor het afhandelen van een aantal zakelijke aspecten. Denk aan bankgegevens. Bewaar de papieren op een veilig plek.

Doe het grondig

De tijd rond en na een uitvaart is een emotioneel belastende tijd. Het is een periode die veel energie vergt. Blijf ondanks dat zorgvuldig en secuur bij het uitzoeken van de spullen. Doe het grondig en zorg dat er niks ongezien weggegooid wordt. Zo krijg je later geen spijt. 

Woning leeg laten halen

Het is mogelijk de woning zelf leeg te halen, maar je kunt ook een inboedel ontruimingsbedrijf inhuren. Deze bedrijven zorgen voor het leegruimen en (meestal) bezemschoon opleveren van een woning. Of zorgen ervoor dat niet langer gewenste spullen een tweede leven krijgen. Mocht je na het ontruimen niet direct weten waar de spullen van de overledene naartoe moeten, kunt je deze onderbrengen in bijvoorbeeld een opslag.

Leeghalen woning in zorginstelling.

Het huren van een tijdelijke opslagruimte kan ook van pas komen bij het leegruimen van een kamer in een zorginstelling. Na een overlijden moet deze namelijk vaak binnen een korte termijn leeggeruimd worden. Door de spullen in eerste instantie in en opslag te plaatsen, kun je op een later moment als de uitvaart geweest is rustig en op eigen tempo alles uitzoeken.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons