Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekNa overlijdenTestament en erfenisErfenis verdelen zonder ruzie

Erfenis verdelen zonder ruzie

Het overlijden van een dierbaar familielid is een verdrietige gebeurtenis. Ruzie om een erfenis kan een familie verscheuren en komt vaker voor dan je zou denken. Emoties spelen hierbij een rol, want iedere erfgenaam had immers een eigen band met de overledene. Verschillen in de onderlinge verhoudingen kunnen in een periode van rouw nog eens extra naar voren komen. Het is daarom goed er alles aan te doen om een ruzie over de erfenis te voorkomen. Hier lees je enkele handige tips voor het verdelen van een erfenis.

Ruzie over erfenis en testament


Probeer er samen uit te komen

Dit klinkt een beetje als een open deur, maar er samen uit proberen te komen is vooral als er geen testament opgesteld is door de overledene erg belangrijk. Bij een erfenis zonder testament schrijft de wet namelijk voor wie de erfgenamen zijn. Als er niks is vastgelegd in een testament moeten de wettelijke erfgenamen in goed overleg de spullen van de overledene verdelen. Heb daarom geduld met elkaar en probeer er samen uit te komen.

Bedenk vooraf een systeem

Een testament is helder, er staat precies in hoe de overledene het gewild had. Indien er geen testament is kan het lastiger worden om een erfenis te verdelen. Bedenk daarom met elkaar een systeem om de inboedel eerlijk te verdelen. Blijf vooral goed met elkaar communiceren over de aanpak. Zo kunnen jullie besluiten om één voor één een voorwerp kiezen. Het is ook mogelijk eerst alles te laten taxeren om vervolgens de spullen op waarde te verdelen. Wanneer de waarde van een inboedel hoog ligt, kun je ook overwegen onderling een veiling te houden. Laat dan eerst alle spullen taxeren. Vervolgens kan ieder familielid zich dan inschrijven op de spullen die ze willen hebben. Tips voor het leeghalen van een woning na overlijden lees je hier.

Luister naar elkaars wensen

In sommige families zijn de onderlinge banden nou eenmaal niet zo goed. Als dit het geval is, probeer er dan niet van te voren al vanuit te gaan dat het verdelen van de erfenis problemen op gaat leveren. Luister naar elkaar met een ‘open vizier’. Wie weet verschillen jullie wensen wel zo van elkaar dat de verdeling niet op alle punten problemen op hoeft te leveren. Wees dus bereid om naar elkaars wensen te luisteren. Probeer af en toe, hoe lastig het soms ook is, wat ‘water bij de wijn’ te doen.

Wat te doen als iedereen hetzelfde item wil

Het kan zijn dat meerdere familieleden graag de ketting van moeder willen hebben. Of meerdere personen graag het horloge van hen vader willen erven. Maak ook over deze (mogelijke) situatie vooraf duidelijke afspraken. Bedenk hoe je deze situatie wil oplossen mocht deze zich voordoen. Maak hier niet pas afspraken over als er al onenigheid is ontstaan, maar juist op voorhand.

Toch ruzie over de erfenis?

Soms lukt het niet om samen overeenstemming te bereiken over de erfenis en ontstaat er toch ruzie. Hou voor ogen dat er ondanks de onenigheid toch belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Indien jullie er samen niet uitkomen kun je een mediator inschakelen. Een mediator is een onafhankelijke deskundige die de erfgenamen met elkaar in gesprek laat komen. Het kan nodig zijn dat er vooraf met iedereen apart wordt gesproken. Daarna volgt een gezamenlijk gesprek dat door de mediator wordt begeleid. Iedereen wordt uitgenodigd de eigen visies en ideeën op tafel te leggen. Daarbij is er de nodige aandacht voor de gevoeligheden die er tussen erfgenamen/familieleden kunnen zijn. Veelal lukt het om in een aantal gesprekken tot een resultaat te komen dat voor iedereen aanvaardbaar is. Met mediation kan een langdurige en kostbare procedure bij de rechtbank worden voorkomen. Daarnaast is het vaak voor de onderlinge verhoudingen tussen erfgenamen een groot voordeel.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons