Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekNa overlijdenTestament en erfenisTaxeren: waarde van een erfenis bepalen

Taxeren: waarde van een erfenis bepalen

Het verdelen van een erfenis levert soms ruzie binnen de familie op. Vooral als er door de overledene geen testament is opgesteld is, kan er nog weleens onenigheid ontstaan. Een taxatie van de bezittingen kan duidelijkheid verschaffen en ruzie over de erfenis voorkomen.

Wat is een taxatie?

Een taxatie van een erfenis is het inschatten van de waarde van een object of meerdere objecten. Deze bezittingen worden bij een taxatie een marktconforme waarde gegeven. Het kan hierbij gaan om allerlei soorten bezittingen en objecten. Denk aan voertuigen, meubels, sieraden maar ook bijvoorbeeld objecten die deel uitmaken van een verzameling.

Een erfenis taxeren waarde inboedel bepalen


Waarom een erfenis laten taxeren?

Gevoelsmatig kunnen erfgenamen vaak een duidelijke waarde aan een object meegeven. Wat de daadwerkelijke actuele waarde van een groot deel van de inboedel is, is echter niet altijd duidelijk. Een taxatierapport kan daarom uitkomst bieden. Wanneer deze waarde duidelijk is, gaat het een stuk makkelijker om de erfenis naar waarde te verdelen onder de erfgenamen. Daarnaast is het ook voor de verzekering raadzaam om erfstukken te laten taxeren. Mochten deze stukken dan beschadigt raken of worden gestolen, dan kan het taxatierapport gebruikt worden om een vergoeding van de verzekeraar te bewerkstellingen.

Hoe werkt een taxatie?

Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Deze wordt aangesteld door de wettelijke erfgenamen van een overledene of een executeur. De taxateur komt de bezittingen van de overledene bekijken en hangt aan ieder object een actuele waarde. Mocht je het niet een zijn met de uitkomsten van de taxatie, dan is het altijd mogelijk bij een andere taxateur een ‘second opnion’ aan te vragen.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons