Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenCremeren

Cremeren

In 2003 werden in Nederland voor het eerst meer mensen gecremeerd dan begraven. Cremeren is voor velen dan ook een passend afscheid
van het aardse bestaan. Na de crematieplechtigheid kunnen nabestaanden de as bewaren in een urn, verstrooien of zelfs bij zich dragen in een assieraad.

Crematieplechtigheid
De afscheidsbijeenkomst bij een crematie vindt meestal plaats in de aula van een crematorium. Hier staat ook de kist of baar, aangekleed met
bloemen, kaarsen en foto’s. De daadwerkelijke crematie vindt vrijwel altijd direct na de bijeenkomst plaats en de familie mag bij het invoeren
van de kist aanwezig zijn als zij dat graag willen. Voor de crematie wordt de identiteit van de overledene gecontroleerd. Dit wordt gedaan door een vuurvast steentje met een uniek nummer bij de kist in de oven te voegen. Tijdens het cremeren blijft dit steentje in de oven zodat de identiteit van de as altijd achterhaald kan worden. Na crematie moet de as wettelijk een maand op het crematorium blijven. Na deze periode mag degene die opdracht tot crematie heeft gegeven, de as van de overledene ophalen.

Asbestemmingen
Nadat de as een maand op het crematorium gebleven is, mag u zelf voor een bestemming van de as kiezen. Het crematorium of de uitvaartondernemer beschikken over een speciale asbestemmingsruimte. Hier kunt u in alle rust verschillende mogelijkheden bekijken en bespreken. Het kan zijn dat u meer tijd nodig heeft om over de asbestemming na te denken. De as zal dan gedurende maximaal een jaar in een niet voor publiek toegankelijke algemene nis worden ondergebracht.

Urnen
Veel nabestaanden kiezen ervoor om de as na crematie te bewaren in een urn. Er bestaan urnen die geschikt zijn voor de as van één persoon, urnen voor twee personen (gemengd of gescheiden), urnen voor een klein deel van de as en urnen die speciaal ontworpen zijn om de as mee te verstrooien. De urn kan bij u thuis een plaats krijgen of worden bijgezet in het crematorium. Deze hebben hier verschillende mogelijkheden voor: binnen in een urnenkelder of buiten in een urnenmuur of urnentuin. De plek waar de urn komt te staan wordt gehuurd voor een aantal jaren, met de mogelijkheid tot verlenging. Op sommige begraafplaatsen is het ook mogelijk om asbussen bij te zetten in een eigen graf.

Assieraden
Het is ook mogelijk de as van een overledene te verwerken in een assieraad. Denk hierbij aan een ring, ketting, medaillon, armband of bedel. In een waterdicht compartiment van het sieraad, wordt een klein gedeelte van de as bewaard. In de meeste gevallen wordt dit gedeelte afgesloten met een onzichtbaar sluitingsmechanisme waardoor het mogelijk is de as eventueel later in een ander sieraad te gebruiken. Het is een geraffineerde manier om, letterlijk, wat van uw dierbare bij u te dragen. Aan de buitenkant is immers niet altijd duidelijk te zien dat het om een gedenkstuk gaat.

Sieraden voor goede doelen 
Na crematie blijven de sieraden die de overledene om had en metalen prothesen zoals kunstheupen over. De resten van edelmetalen worden uit de as gehaald en verkocht. De opbrengst hiervan gaat naar een fonds, dat het geld vervolgens verdeeld onder verschillende goede doelen. Alle crematoria in Nederland werken hier aan mee.

As verstrooien
Op crematoria en grotere begraafplaatsen zijn speciale velden ingericht voor de verstrooiing van de as. Verstrooiing kan ook op een andere plaats naar keuze plaatsvinden. Kiest u voor verstrooiing op land, is het in de meeste gevallen zo dat de gemeente of eigenaar van de desbetreffende grond daar toestemming voor moet verlenen. De meeste gemeenten maken hier overigens geen probleem van. U kunt de asbus zelf meenemen naar de gewenste plek of kiezen voor een wandeling met staf-urn. Deze laat tijdens het wandelen bij iedere stap een klein deel van de as vrij. Daarnaast is het mogelijk om, vanuit een boot of vliegtuig, de as te verstrooien op zee. Houdt u er in dit laatste geval wel rekening mee, dat de tarieven hoger zijn wanneer u ervoor kiest om nabestaanden aanwezig te laten zijn bij de verstrooiing.

Kosten
Het crematorium bewaart de as na de crematie in een eenvoudige asbus. Het is mogelijk de asbus hierna in een sierurn te plaatsen. De kosten
hiervan zijn afhankelijk van het materiaal waar deze van is vervaardigd, maar deze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer honderd euro. De huur van
een nis bedraagt enkele honderden euro’s voor een periode van vijf jaar. Verstrooiing van as bij een crematorium kost ongeveer honderd euro.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgeving Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons