Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenDirect regelen na overlijden

Direct regelen na overlijden

Na het overlijden van een naaste breekt een hectische tijd aan. De dagen na een overlijden kunnen een gevoel van paniek en intens verdriet veroorzaken. Soms tegelijkertijd ook opluchting als er een einde komt aan een periode van pijn en leed.

Direct regelen na overlijdenIn de moeilijke uren en dagen die volgen, lijkt de tijd voorbij te vliegen en wisselen gevoelens van intens verdriet, onbegrip, angst, berusting en soms zelfs woede elkaar in hoog tempo af. Het is juist in deze periode dat er veel zakelijke formaliteiten afgehandeld moeten worden afhandelen en praktische beslissingen dient te nemen. Het kan daarom veel betekenen als artsen, de uitvaartondernemer en familie u daarbij helpen.

Er zijn een aantal dingen die u direct na overlijden moet doen:

  1. Zoek contact met de huisarts. Deze stelt een verklaring van overlijden op.
  2. Stel vervolgens naaste familie, vrienden en de werkgever van de overledene op de hoogte.
  3. Neem contact op met een uitvaartondernemer. Die zal met de verklaring van overlijden die de huisarts opgesteld heeft, aangifte bij de burgerlijke stand doen.
  4. Ga na of de overledene een testament, codicil, verzekeringspolis en donorregistratie heeft
  5. Wees niet bang of familie of vrienden om hulp en steun te vragen

 

 

 

 

 

Als de overledene alleen woonde, zorg dan dat u de woning veilig stelt. Sluit ramen en deuren goed af en schakel eventueel het gas en de elektriciteit uit in verband met brandgevaar. Tot slot kan het handig zijn om alvast wat zaken klaar te leggen ten bate van de laatste verzorging en eventuele opbaring. Denk hierbij aan kleding, schoenen, kunstgebit, bril en sieraden. Hou voor de postmortale zorgverleners een onlangs gemaakte kleurenfoto van de overledene bij de hand.

Overlijden in het buitenland

Het kan zijn dat een dierbare in het buitenland komt te overlijden. In dat geval kunt u de Nederlandse ambassade of de alarmcentrale van uw reisverzekering bellen. Deze instanties zullen het vervoer terug naar Nederland regelen, dit wordt repatriëring genoemd. Het overlijden moet gemeld worden bij de lokale autoriteiten van het gebied waar het overlijden plaats heeft gevonden. Net als in Nederland stelt een arts in het buitenland dan een verklaring van overlijden op. Ook wordt er door de lokale autoriteiten een document uitgegeven waarmee de overledene terug naar Nederland mag reizen (laissez-passer genoemd). De kosten voor repatriëring kunnen hoog oplopen, het is dus verstandig om altijd een reisverzekering af te sluiten als u naar het buitenland gaat.

Donor

Jaarlijks sterven er in Nederland rond de 150 mensen, omdat ze wachten op een donororgaan maar dit niet (op tijd) beschikbaar is. Naast degenen die op de wachtlijst staan voor een donororgaan, zijn er nog meer mensen die een donororgaan nodig hebben. De criteria om op de wachtlijst te komen zijn zeer streng. Je moet ernstig ziek zijn om in aanmerking te komen voor een nieuw orgaan, maar ook gezond genoeg om de ingreep en de periode erna te kunnen overleven. Wanneer iemand geregistreerd staat als donor, zullen artsen na het overlijden zo snel mogelijk kijken of organen en/of weefsel gebruikt kunnen worden om het leven van iemand anders te redden. Als de overledene hier zelf niets voor geregeld heeft, moeten de nabestaanden erover beslissen. Dit is vaak een moeilijk besluit, maar hoe hoog de medische nood ook is, artsen zullen de procedure altijd met zorgvuldigheid en respect uitvoeren. De procedure kan na het overlijden 10 tot 24 uur in beslag nemen. Dit betekent dat het lichaam in die tijd niet voor bezoek toegankelijk is. Na de procedure is (thuis) opbaren gewoon mogelijk, alleen als de huid gedoneerd wordt is rituele wassing geen optie meer. veerde lichaam ook daadwerkelijk voor onderzoek gebruikt gaat worden. Dit is de reden dat de universiteit, nadat ontleding plaatsgevonden geeft, lichamen over het algemeen anoniem begraaft of cremeert.

Ter beschikking stelling

U kunt kiezen om uw lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Het lichaam zal dan gebruikt worden in de laboratoria van een academisch ziekenhuis ommedische studenten te onderwijzen of om wetenschappelijk onderzoek op uit te voeren. In de praktijk betekent dit dat er voor de nabestaanden vrij weinig tijd is om afscheid te nemen van de overledene. De meeste medische faculteiten willen het lichaam namelijk binnen 24 uur conserveren. Dit betekent dat er niet veel mogelijkheid tot opbaring is. U kunt er natuurlijk wel altijd voor kiezen om op een later tijdstip een herdenkingsbijeenkomst te houden. Wanneer u uw lichaamwilt doneren voor medisch onderzoek, moet u dit bij leven aangeven bij een van de Nederlandse academische ziekenhuizen. Na overlijden kan er een lange periode overheen gaan voordat het geconser


Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgevingNaar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons