Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenGedenktekens en grafbedekking

Gedenktekens en grafbedekking

Op veel graven stond vroeger R.I.P., wat in het Latijn een afkorting is voor: ‘hij/zij ruste in vrede’. Tegenwoordig zijn de opschriften, gedenktekens en grafbedekking vaak veel persoonlijker en gevarieerder. De rust en vrede die blijven, maar de keuze is groter.

Keuze van het gedenkteken
Het is niet verplicht om direct na de begrafenis een grafsteen te plaatsen. U heeft de tijd om hier rustig over na te denken. Naast de traditionele
grafsteen kunt u kiezen voor een gepersonaliseerd grafmonument dat gemaakt is door een kunstenaar. Bedenk wel dat het een aantal maanden kan duren voordat een dergelijk herdenkingsmonument klaar is. De kosten van een gedenkteken of grafbedekking worden over het algemeen niet gedekt door het basispakket van een uitvaartverzekering. Zo is bijvoorbeeld een ‘grafsteenverzekering’, anders dan de naam doet vermoeden, bij de meeste verzekeraars niet voor het plaatsen van een steen, maar voor eventuele schade die aan de steen wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld vernieling of diefstal.

Tarieven, regels en richtlijnen
De tarieven (leges) voor graven en de plechtigheid worden jaarlijks vastgesteld door de gemeenteraad. De meeste begraafplaatsen en
crematoria hebben regels opgesteld voor de afmetingen van graven, grafbedekking en de lengte van grafrusttermijnen. De plaatsing van een
gedenkteken, sierurn of beplanting moet schriftelijk worden aangevraagd bij het hoofd van de desbetreffende begraafplaats of crematorium. Deze kan de plaatsing van een gedenkteken altijd weigeren als deze vindt dat die niet aan redelijke esthetische eisen voldoet. Het is daarom aan te raden er voor te zorgen dat de aanvraag alle relevante gegevens bevat. Maak een schets met daarop de maten en een duidelijk herkenbare vormgeving van het monument.

Het beheer van bestaande graven
Op een begraafplaats wordt veel gedaan om het karakter van de omgeving optimaal tot zijn recht te laten komen. Paden worden onderhouden,
beplanting gesnoeid en er wordt gezorgd dat de graven goed bereikbaar zijn. De gemeente ontvangt de inkomsten om dit onderhoud te bekostigen deels middels de jaarlijkse aanslag voor onderhoudskosten. Daarnaast vragen de meeste begraafplaatsen een jaarlijkse bijdrage voor het algemene onderhoud van de begraafplaats.

Grafbeplanting
Op een eigen graf mogen planten en eenjarige gewassen in een pot worden geplaatst. Vaak mogen er ook vaste planten worden neergezet. Dit dient echter wel schriftelijk te worden aangevraagd bij de beheerder van de begraafplaats. Op een algemeen graf mag dit allebei niet, hier kunnen bloemen los of in een vaas op het graf worden gezet. Wanneer de beplanting op een graf in verwaarloosde staat verkeerd, storend is voor naastgelegen graven of als bloemen en kransen verwelkt zijn, worden ze verwijderd. Ditzelfde geldt voor potten, vazen en andere tijdelijke gedenktekens.

Op zoek naar een gedenksteen / grafmonument in uw regio?Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons