Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenLaatste verzorging en opbaringHoe werkt het opbaren van een overledene?

Hoe werkt het opbaren van een overledene?

Het afscheid nemen van een geliefde tijdens een opbaring, is voor veel mensen spannend. Vooral als je dit nog nooit hebt meegemaakt. Opbaren is niet eng, maar juist een hele liefdevolle gebeurtenis.

Betekenis opbaren

De betekenis van opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan daarom erg fijn zijn de overledene nog zo veel mogelijk te zien voordat deze begraven of gecremeerd wordt. Er is gebleken dat het fysiek afscheid nemen van een dierbare bij een opbaring, een positief effect heeft op het rouwproces.

Fietsers geven hand reiken aanraken

Hoe werkt opbaren

Opbaren gebeurd meestal bij iemand thuis of in een rouwcentrum. Het is ook mogelijk iemand op te baren op een andere locatie, bijvoorbeeld een kerk of verenigingsgebouw. Veel rouwcentra hebben 24-uurs kamers waar je een sleutel van krijgt en 24 uur per dag terecht kan. Wanneer er in een rouwcentrum geen 24-uurs kamer aanwezig is, is het de bedoeling je aan de openingstijden van de organisatie te houden. Het is de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat het thuis opbaren van een overledene een positieve invloed heeft op het rouwproces en de manier waarop we afscheid nemen. Je bent als nabestaande zo niet gebonden aan de openingstijden van een rouwcentrum of mortuarium.

Regels en voorwaarden thuis opbaren

Veel mensen vinden het een prettig idee om het opbaren thuis in een vertrouwde omgeving plaats te laten vinden. Zo kun je de overledene zien wanneer je maar wil. Er zijn geen regels en voorwaarden verbonden aan thuis opbaren. Bij een opbaring thuis kiezen de meeste mensen ervoor de overledene op een bed te leggen. Hier blijft deze dan liggen tot vlak voor de uitvaart. De avond voor de uitvaart wordt de overledene dan in de kist geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de overledene koel blijft, wordt er op het matras een bedkoeling geplaatst. Deze is niet te zien want over de koeling heen wordt een laken geplaatst. Wanneer ervoor gekozen wordt om de overledene in een kist op te baren, dan wordt er een koeling (of een koelmatras) onder de kist geplaatst.

Hou er rekening mee dat er bij een opbaring thuis vaak veel mensen langs komen. Het kan handig zijn om onderling bepaalde tijden af te spreken waarop familie, vrienden en kennissen afscheid kunnen komen nemen. Dit kan verstandig zijn om te doen als je thuis niet zoveel ruimte hebt bijvoorbeeld. Je kunt ook juist afspreken dat iedereen langs mag komen wanneer ze maar willen als je dat prettig vindt.

Hoeveel dagen opbaren

Hoeveel dagen we iemand opbaren is afhankelijk van het moment waarop hij of zij overleden is. Het is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dus ook het maximale aantal dagen hoe lang iemand opgebaard kan worden. Wat de kosten van opbaren zijn is afhankelijk van een aantal zaken, lees hier meer over de kosten van opbaren.

Kleding bij opbaren

De nabestaanden mogen zelf de kleding uitkiezen die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt bij opbaren. Het kan ook zo zijn dat de overledene tijdens zijn of haar leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd al prettig in voelde. Vergeet niet te denken aan onderkleding, sokken, eventueel schoenen en sieraden. Vlak voor de uitvaart kunnen sieraden weer teruggegeven worden aan de familie, indien gewenst.

Opbaren kind of baby

Het opbaren van een kind of baby gaat in principe hetzelfde in zijn werk als bij volwassenen. Verloskundigen adviseren de ouders van een overleden kindje vaak om de opbaring thuis te laten plaatsvinden. Vooral voor eventuele broers en zussen kan dit prettig zijn. De meeste kinderen voelen zich thuis namelijk meer op hen gemak dan in een rouwcentrum.

Wanneer is opbaren niet mogelijk?

Het kan zijn dat je uit principiële redenen niet wil worden opgebaard. Het is verstandig dit voor je dood aan te geven bij vrienden en familie. Door middel van het invullen van een wensenlijst weten je nabestaanden na jou overlijden precies wat ze wel en niet moeten doen. Wanneer je je lichaam na overlijden ter beschikking te stelt aan de wetenschap, is het meestal niet mogelijk om opgebaard te worden. Het lichaam zal dan gebruikt worden in de laboratoria van een academisch ziekenhuis om medische studenten te onderwijzen of om wetenschappelijk onderzoek op uit te voeren. In de praktijk betekent dit dat er voor de nabestaanden vrij weinig tijd is om afscheid te nemen van de overledene. De meeste medische faculteiten willen het lichaam namelijk binnen 24 uur conserveren. Dit betekent dat er niet veel mogelijkheid tot opbaring is.

Waar je voorkeur ook naar uit gaat, bespreek met de uitvaartondernemer wat de mogelijkheden zijn. Deze kan je van goed advies voorzien en helpen te beslissen wat het best past bij jou situatie.

 Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons