Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenLaatste verzorging en opbaringThanatopraxie wat is dat?

Thanatopraxie wat is dat?

Thanatopraxie is het geven van een lichte balseming na overlijden. Door deze behandeling kun je een lichaam opbaren zonder koeling. Deze methode van het preserveren van een lichaam is pas sinds 2010 in Nederland toegestaan.

Opbaren zonder koeling

Door thanatopraxie toe te passen, kun je een lichaam opbaren zonder koeling. De lichte balseming gaat tegen dat het lichaam tijdens het opbaren achteruit gaat. Bij een normale opbaring wordt er op het matras of onder de kist een bedkoeling of koelmatras geplaatst. Door het opbaren zonder koelinstallatie is dit niet nodig en wordt het lichaam tien dagen lang geconserveerd.

Oude handen op bijbel thanatopraxie wat is dat

Hoe werkt een thanatopraxie behandeling?

Na overlijden wordt er tijdens de thanatopraxie behandeling een conserveringsmiddel direct in de bloedbaan van de overledene gebracht. Dit gebeurd meestal via de lies of de hals. Het lichaam wordt licht en voorzichtig gemasseerd zodat vloeistoffen die van nature in het lichaam aanwezig zijn kunnen worden afgevoerd. Ook het conserverende middel wordt zo goed verdeeld door het lichaam. Het verzorgen en het herstellen van het uiterlijk van de persoon in kwestie hoort ook bij de behandeling. De overledene blijft er hierdoor natuurlijk uitzien.

De voordelen van thanatopraxie

Het grote voordeel van thanatopraxie is dat de overledene niet meer zo koud aanvoelt omdat er geen koelinstallatie nodig is. Daarnaast ziet de overledene er na de behandeling natuurlijk uit. Aangezien het lichaam licht gemasseerd wordt vult het licht getinte conserveermiddel de bloedvaatjes. Het lichaam is dan ook niet lijkbleek, maar heeft juist een natuurlijk tint. Door thanatopraxie kunnen om dezelfde reden uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (Livor Mortis, de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal. Na de behandeling kan de overledene gewoon verzorgd en gekleed worden door de familie, indien gewenst.

Kosten thanatopraxie of balsemen

De kosten van een thanatopraxie of balsemen behandeling verschillen niet veel van de totale kosten van een normale opbaring. De gemiddelde prijs van een thanatopraxie behandeling ligt rond de 500 euro.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons