Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenLaatste verzorging van een overledene

Laatste verzorging van een overledene

Het is een moeilijk moment, wanneer een dierbaar persoon is overleden. Juist in deze emotionele tijd, is het laatste afscheid een belangrijke stap in het rouwproces en het herinneren van een dierbare.

Verzorging van een overledene

Na het overlijden vindt de laatste verzorging plaats, dit wordt ook wel afleggen genoemd. Het lichaam van de ov

erledene wordt gewassen, gekleed en cosmetisch verzorgd. De verzorging kan uitgevoerd worden door de verpleging van een zorginstelling (indien van toepassing) of de uitvaartondernemer. U kunt hierbij aanwezig zijn om toe te kijken, mee te helpen, maar u kunt de laatste verzorging ook geheel zelf doen. De verzorging kan thuis plaatsvinden of in de verzorgruimte van een rouwcentrum.

 

Kleding

De nabestaanden mogen zelf de kleren uitkiezen die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt. Het kan ook zo zijn dat uw dierbare tijdens zijn of haar leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd al prettig in voelde. Vergeet niet te denken aan onderkleding, sokken, eventueel schoenen en sieraden. Vlak voor de uitvaart kunnen sieraden weer teruggegeven worden aan de familie, indien gewenst.

Opbaren

Voor nabestaanden kan het een grote steun zijn om de overledene nog zo veel mogelijk te zien voordat de uitvaart plaatsvindt. Dit is mogelijk door de overledene op te laten baren in de vertrouwde huiselijke omgeving of in een sfeervol ingerichte rouwkamer. Ook bieden steeds meer rouwcentra de mogelijkheid om de overledene buiten de bezoekuren om te zien. Nabestaanden krijgen in zo’n geval een sleutel waarmee ze 24 uur per dag de overledene kunnen bezoeken, zonder dit van te voren hoeven melden. Als in een rouwcentrum geen 24-uurs kamer aanwezig is, dient u rekening te houden met de openingstijden. Bij een opbaring thuis wordt er vaak voor gekozen om de overledene op een bed te leggen. De avond voor de uitvaart of pas vlak voor de uitvaart wordt de overledene dan in de kist gelegd. Om koel te blijven krijgt de overledene een bedkoeling. Die wordt op het matras geplaatst. Er komt een laken op en daarop komt de overledene te liggen. Wordt de overledene meteen in de kist gelegd, dan wordt er een koeling onder de kist of een koelmatras in de kist geplaatst.

Thanatopraxie

ThanatopraxieThanatopraxie wordt buiten Nederland al tientallen jaren op grote schaal toegepast. Pas sinds 2010 is het ook in Nederland toegestaan. Bij thanatopraxie wordt de overledene licht gebalsemd. Door deze balseming wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegen gegaan. Het lichaam blijft op deze manier voor tien dagen geconserveerd.
Foto: Balseming vloeistoffen die begin 20ste eeuw gebruikt werden

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt er een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gebracht. Alle lichaamseigen vloeistoffen worden afgevoerd en het lichaam wordt ondertussen zacht gemasseerd. Dit om ervoor te zorgen dat de conserverende vloeistof goed verdeeld wordt. De overledene blijft er natuurlijk uitzien en voelt niet meer zo koud aan, omdat er geen koelinstallatie nodig is. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koelinstallatie achterwege blijven. Door thanatopraxie kunnen uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal. Na de behandeling kan de overledene gewoon verzorgd en gekleed worden door de familie, indien gewenst. 

 

De laatste verzorging

In bijna alle godsdiensten wordt het wassen en aankleden van de overledene als een belangrijk ritueel gezien. Of dit nu op rituele wijze plaatsvindt of niet, zowel de familieleden en goede vrienden of de uitvaartondernemer kunnen deze taak op zich nemen. Die veel gedragen trui, dat mooie sieraad, lievelingsspijkerbroek of juist iets chics. Het verzorgen van het lichaam en het zoeken naar gepaste kleding, kan helpen bij het verwerken van het verlies.


Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgevingNaar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons