Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenNatuurbegraven

Natuurbegraven

Wie natuur en milieu een warm hart toedraagt, kan zich laten begraven op een natuurbegraafplaats. Gelegen in een natuurgebied, biedt een natuurbegraafplaats een vredig plekje weg van de dagelijkse drukte.

Terug naar de natuur
Een natuurbegraafplaats is gesitueerd in een bos of ander stuk natuur dat vrij toegankelijk is. De graven liggen verspreid in het natuurgebied. Het laatste afscheid krijgt hier een duurzame invulling. Onderdeel van de natuur uitmaken staat voorop. De bovenste laag begroeide grond wordt bij het delven van een graf veelal intact gelaten. Hierdoor kan de natuur zich na het sluiten van het graf weer snel herstellen. Ook de gebruikte gedenktekens zijn van natuurlijke oorsprong, denk hierbij aan een zwerfkei, houten boomschijf of herkenbare beplanting.

Eeuwige grafrust
Natuurbegraven is in Nederland een relatief nieuw concept. In Engeland bijvoorbeeld, is dit al langer populair. Het landgoed van een natuurbegraafplaats blijft voor altijd een natuurgebied. De graven worden niet na een bepaalde periode geruimd en hierdoor kan eeuwige grafrust
gegarandeerd worden. De verbintenis met de natuur is groot. Doordat er uitsluitend natuurlijk afbreekbare gedenkmonumenten gebruikt worden,
gaat het graf vanzelf weer deel uitmaken van de natuur. Dit maakt de belasting op het milieu zo laag mogelijk.

Behoud van de natuur
Naast het grafmonument, moeten ook de kleding van de overledene, een kist, lijkwade of urn op een natuurbegraafplaats van natuurlijk materiaal zijn. Grafaanduidingen of eventuele gedenktekens zijn ook van natuurlijk materiaal. Zo kunnen deze volledig afgebroken worden door de natuur. Er mogen bijvoorbeeld geen bloemenvazen, kaarsen, beeldjes of bloempotten geplaatst worden op of bij het graf. Uw graf, of dat van een dierbare, draagt bij aan het behoud van de natuur. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over grafrechten en het onderhouden van een graf. Dit laatste doet de natuur immers voor u.

Cremeren
Indien u kiest voor cremeren, zijn er na de crematie verschillende bestemmingen voor de as mogelijk. De urn kan worden geplaatst in een columbarium, kan worden uitgestrooid, op een gedenkplaats thuis worden geplaatst of worden begraven in een urnengraf. Veel natuurbegraafplaatsen bieden deze laatste optie aan. Ook voor de urnen die worden begraven in een graf, geldt het eeuwigdurende grafrecht.

Wist u dat..
veel natuurbegraafplaatsen de mogelijkheid bieden om van te voren een graf plek te reserveren? Ook al liggen de graven veelal ongedwongen op het terrein, het is vaak toch mogelijk een specifiek plekje te reserveren dat u aanspreekt. Vindt u een locatie aan de bosrand een aangenaam idee? Of zou u het liefst op een begroeid open veld willen liggen? Vraag naar de mogelijkheden bij uw natuurbegraafplaats.


Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgeving Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons