Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenUitvaartkosten en financiering

Uitvaartkosten en financiering

De kosten van een uitvaart liggen gemiddeld tussen de 5.000 en 10.000 euro. Als de overledene voor de uitvaart niets geregeld had, komen de kosten voor rekening van de erfgenamen. Om dit te voorkomen, kunt u zelf sparen om uw uitvaart te bekostigen of een uitvaartverzekering
afsluiten.

Uitvaart bekostigen
Een uitvaart is belangrijk voor het rouwproces van nabestaanden. Er is veel mogelijk, maar een uitvaart is vaak niet goedkoop. Naast zelf sparen kunt u kiezen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Er zijn twee verschillende soorten verzekeringen; de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Een naturaverzekering keert geen geld uit bij overlijden, maar geeft het recht op een verzorgde uitvaart. De financiële afwikkeling vindt dan geheel tussen de verzekeraar en uitvaartverzorger plaats. Wanneer alles van tevoren goed is vastgelegd, hoeven nabestaanden zich hier geen zorgen over te maken. Een kapitaalverzekering keert bij overlijden een geldbedrag uit. De nabestaanden kunnen dit dan naar eigen invulling besteden aan de uitvaart, maar ook aan iets anders.

Vrije keuze
Bij een naturaverzekering krijgt u vaak een lijst met bedrijven en organisaties die u kunt inzetten voor de uitvaart. Dit is niet altijd zo. Soms bent u verplicht om de uitvaart door een bepaalde uitvaartondernemer te laten uitvoeren of moet u bijbetalen wanneer u hier van afwijkt. Als u een voorkeur heeft voor een bepaalde uitvaartondernemer is het dus belangrijk om hier goed op te letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Denk na over uw wensen
Veel verzekeraars bieden ruimte voor eigen inbreng. Laat u bij het afsluiten van een uitvaartverzekering goed informeren over welke onderdelen van de uitvaart wel en niet vergoed worden. Zo voorkomt u onverwachte kosten achteraf. Bij een aantal verzekeraars heeft u een basispakket, waar u dan zelf nog een aanvullende verzekering bij af kunt sluiten. U bent vrij in uw keuze, maar let erop dat niet alles gedekt wordt door het basispakket. Bij andere verzekeraars bent u helemaal vrij in u keuze en wordt de verzekering geheel op uw wensen afgestemd. De kosten die niet door het verzekeringspakket gedekt worden, komen voor rekening van de erfgenamen en zijn niet fiscaal aftrekbaar. Het is daarom belangrijk om goed na te denk over wat u wilt. Welke uitvaartverzekering is geschikt De verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn moeilijk te vergelijken, aangezien ze vaak anders in elkaar zitten. Zo kunnen de looptijden verschillen van tien jaar tot levenslang, de premie kan jaarlijks toenemen of juist niet en zo zijn er nog vele andere verschillen. Een belangrijk aspect van een uitvaartverzekering is echter de indexatie. Verzekeraars kunnen hier erg in verschillen.

Indexatie
De inflatie stijgt minder snel dan de uitvaartkosten. Hoewel de kosten van een uitvaart variëren, kan een uitvaart al snel tussen de 5.000 en 10.000 euro kosten. Het kan zijn dat deze kosten in de toekomst (flink) gaan stijgen. Het kan daarom verstandig zijn een verzekering te kiezen
waarbij het verzekerde bedrag aangepast wordt aan de kosten die stijgen. Dit wordt indexatie genoemd. Sommige verzekeraars indexeren alleen aan de hand van de inflatie of helemaal niet. Dit betekent dat de uitvaartverzekering steeds minder waard wordt en niet meer voldoende uitkeert. Anderen houden rekening met de gemiddelde stijging in uitvaartkosten. En een enkele verzekeraar indexeert op werkelijke, lokale prijzen.

Premie
Een beginpremie die laag is wil dus niet per definitie zeggen dat u op lange termijn voordeliger uit bent. Als een verzekeraar te laag indexeert, kan het zijn dat het uitgekeerde bedrag uiteindelijk toch te laag blijkt te zijn. Het rendement op een naturaverzekering ligt meestal hoger dan op een kapitaalverzekering en met een gemiddeld inkomen valt daar niet tegenop te sparen. Dit geldt als u de voorkeur geeft aan een eenvoudige uitvaart, niet veel spaargeld achter de hand heeft en kiest voor een naturaverzekering met een bedrag dat vrij te besteden is.

Allerkleinsten
Meestal zijn (ongeboren) kinderen meeverzekerd via de uitvaartverzekering van hun ouders. Het is vaak zo dat verzekeringen niet uitkeren als de zwangerschap korter dan 24 weken duurde. Aangezien de zwangerschap zo kort was, is het in een dergelijk geval niet verplicht om het kindje te begraven of cremeren. Ouders hebben daar echter vaak wel behoefte aan. Het houden van een afscheidsbijeenkomst kan dan ook erg belangrijk zijn en helpen het rouwproces vorm te geven.

Betaalbare uitvaart
Nadenken over de goedkoopste opties met betrekking tot het laatste afscheid, kan voor sommigen een nare bijsmaak opleveren. Nabestaanden hebben soms het gevoel dat ze de liefde die ze voor een naaste voelen, evenredig moeten uitdrukken in het geld dat aan de uitvaart besteed wordt. Uitvaartorganisaties die een goedkoop basispakket aanbieden zijn de laatste jaren echter in opkomst. Nabestaanden zitten soms krap bij kas of er wordt ontdekt dat door de erfgenamen een schuld overgenomen dient te worden, waardoor er weinig financiële ruimte overblijft voor de uitvaart. U kunt dan kiezen om naar een aanbieder te gaan die een uitgeklede versie van de standaard uitvaart aanbiedt. De afscheidsceremonie, de koffietafel, de kaarten en de bloemen worden dan in afgeslankte vorm uitgevoerd waardoor u goedkoper uit bent. U krijgt een nette en verzorgde basisuitvaart, maar heeft minder keuzemogelijkheden dan bij een ‘reguliere’ uitvaartmaatschappij.

Wat kost een uitvaart?
Hieronder vindt u een globaal overzicht van de gemiddelde kosten van een uitvaart. Deze kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en zullen dan ook voor iedereen anders uitvallen. De meeste uitvaartondernemers hanteren een bepaald basistarief dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het benodigde personeel, de afhandeling van wettelijke formaliteiten en de rouwauto. Wat onder dit basistarief valt is echter bij ieder bedrijf anders. Vraag dus altijd na welke diensten bij dit basistarief horen. Hou u er daarnaast rekening mee dat de kosten voor een begrafenis of crematie vaak hoger zijn als deze op zaterdag plaatsvindt. Een begrafenis mag ook op zondag plaatsvinden, er zijn echter zeer weinig begraafplaatsen en crematoria die op zondag geopend zijn. Ook worden er veelal toeslagen berekend voor de wachttijden van de rouwauto tijdens de uitvaartplechtigheid en het uitlopen van de uitvaartplechtigheid.

kosten uitvaart afscheidswijzer

 

Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgevingNaar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons