Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekRond overlijdenUitvaartregelsWet op de lijkbezorging (Wlb)

Wet op de lijkbezorging (Wlb)

Rondom en overlijden zijn er een aantal regels en wetten waar iedereen in Nederland zich aan moet houden. Deze zijn vastgelegd in de Wet op de Lijkbezorging. Deze wet is in 1991 opgesteld, de laatste wijzigingen werden van kracht op 1 januari 2010. In totaal bestaat de wet uit 8 hoofdstukken met in 96 artikelen

Wat is de Wet op de lijkbezorging?

De Wet op de lijkbezorging is een wet opgesteld door de Nederlandse overheid om te zorgen dat zaken rondom een overlijden goed geregeld worden. In deze wet staat wat er moet gebeuren nadat iemand overleden is. Naast de wet zijn er ook een aantal ministeriële regelingen en een ‘besluit op de lijkbezorging’ van kracht. Hierin worden de wettelijk geldende regels verder uitgewerkt. In het besluit op de lijkbezorging staat een gedetailleerde beschrijving van de wet.

Onderwerpen Wet op de lijkbezorging

Begraven of cremeren zijn in Nederlands de twee enige toegestane methoden om met een lichaam om te gaan na overlijden. Al zijn er ook steeds meer mensen voorstander van een alternatie proces dat, resomeren heet. De Wlb gaat naast het overlijden dan ook met name over alle regels die gelden rondom een begrafenis of crematie.

In de wet staan onder andere de volgende zaken beschreven:

  • Welke regels er nageleefd moeten worden bij lijkschouwing en identificatie van een overledene
  • Welke procedures er precies moeten worden gevolgd na een overlijden. Uit respect voor de overledene, maar met name om ervoor te zorgen dat het lichaam van de overledene geen gezondheidsrisico vormt voor levenden.
  • Welke zorg moet er moet worden verleend
  • Welke eisen er bestaan voor begraafplaatsen en crematoria
  • Welke regels er gelden in het geval dat iemand zijn of haar lichaam beschikbaar heeft gesteld aan de wetenschap

Benieuwd naar de volledige officiële tekst van de wet? Die kun je bekijken via deze link. Het besluit op de lijkbezorging kun je hier inzien.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons