Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekVoor overlijdenOngeneeslijk ziek

Ongeneeslijk ziek

Het idee dat u of iemand in uw omgeving niet lang meer te leven heeft is een zware last om te dragen. Toch kan de laatste levensfase ook een waardevolle periode zijn. Het kan een nieuw licht op het leven werpen en een ander perspectief bieden op uw levensvisie, relaties en herinneringen.Laatste levensfase

Op 90-jarige leeftijd, na een lang en vervuld leven, vredig en zonder pijn in slaap overlijden. Dit is hoe we ons einde graag voorstellen. In de praktijk verloopt dood gaan echter zelden op deze manier. Veel mensen zijn niet goed op de hoogte van wat de fysieke gevolgen van een ziekte kunnen zijn en van de ongemakken die levensverlengende kuren met zich mee kunnen brengen. Wanneer u ongeneeslijk ziek bent, zorgt uw lichamelijke conditie ervoor dat uw leefwereld en bewegingsvrijheid steeds kleiner worden. Het is niet makkelijk omgang te vinden met het idee dat er geen genezing meer mogelijk is.

Literatuur over de dood

De meeste bibliotheken hebben in hun collectie een grote hoeveelheid boeken die gaan over het laatste afscheid. Er zijn talloze boeken te vinden vol adviezen, tips en verhalen over ongeneeslijk ziek zijn, het organiseren van de uitvaart en omgaan met rouw. Boeken over de dood geschreven voor kinderen, kunnen helpen als u ze kennis moet laten maken met dit moeilijke onderwerp.

Stervensbegeleiding

Het besef dat u in de laatste levensfase terecht bent gekomen, kan veel verdriet, vragen en frustraties oproepen. U kunt zich machteloos, boos
en afhankelijk voelen. De hulp inroepen van een stervensbegeleider kan daarom heel waardevol zijn. Zowel voor degene die ziek is, als voor de
omgeving die ook met allerlei gevoelens en vragen zal worstelen. Door uw afscheid zelf naar eigen wens in te vullen, kunt u voor uw gevoel wat meer controle krijgen. Het dagelijkse leven zal er anders uit gaan zien, maar onthoud dat u bepaalt hoe u het wilt hebben. Gesprekken hierover aan de keukentafel met familie en naasten kunnen een grote steun vormen.

‘Extra’ tijd

Een plotseling en onverwacht overlijden is voor de nabestaanden vaak moeilijker te accepteren dan wanneer er een langdurig ziekbed aan het overlijden vooraf gegaan is. Hoewel het onmogelijk is om écht voorbereid te zijn op het daadwerkelijke moment van overlijden van een dier-bare, begint het rouwproces in beide gevallen op een ander moment. De pijn en het verdriet zijn even aanwezig. Echter, een langdurig ziekbed verschaft ‘extra tijd’ om de gebeurtenissen te verwerken. U heeft de kans om zaken uit te spreken die anders onuitgesproken zouden blijven. Het wordt mogelijk bewust afscheid te nemen op een manier die voor u prettig voelt. Als uw lichamelijke gesteldheid het toelaat, kunt u bij uzelf nagaan of er nog iets is wat u graag zou willen doen, ervaren, zien of bezoeken. De laatste levensfase kan naast verdrietig dus ook heel mooi, bevredigend en vervullend voelen. De ‘extra tijd’ die ontstaat om afscheid te nemen kan zeer waardevol zijn.


Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgevingNaar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons