Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekVoor overlijdenPraten over de doodEen gesprek over doodgaan beginnen

Een gesprek over doodgaan beginnen

Veel mensen gaan het gesprek over doodgaan pas met elkaar aan als het einde nabij is. Of soms zelfs pas als het eigenlijk al te laat is. Pas als er een directe aanleiding is, een sterfgeval in de omgeving, gaan we het gesprek aan. Op tijd met elkaar praten over de dood is belangrijk. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan zonder dat er een directe aanleiding voor is?

Praten over sterven en de dood

Een gesprek over sterven en het levenseinde klinkt zwaar en beladen, maar dit hoeft het helemaal niet te zijn. Vooral wanneer er geen directe aanleiding in je omgeving is (een terminale ziekte bijvoorbeeld) heb je de kans het luchtig te houden. Het gesprek voelt op deze manier niet zo zwaar en beladen. Je kunt het zonder schuldgevoel een luchtig gesprek van maken. Hoe eerder je begint met praten over de dood, hoe beter. Stel het gesprek niet uit, want voordat je het weet ben je er te laat mee. 

Mijn wensen

Het allerbelangrijkste is dat je het gesprek over doodgaan gewoon begint en niet uitstelt. Zorg ervoor dat je weet wat de wensen van je vader en/of moeder zijn. Nog belangrijker, zorg ervoor dat jouw nabestaanden weten wat jouw wensen zijn. Wat kan helpen bij het bepalen van je wensen is het invullen van een wensenlijst. Dit kun je samen doen of alleen. Wanneer je hem alleen invult, laat je nabestaanden dan lezen wat je ingevuld hebt. Laat ook duidelijk weten waar in huis je hem neerlegt of mail hem naar je nabestaanden. Zo kunnen je nabestaanden je wensen makkelijk raadplegen mocht je plotseling komen te overlijden.

Welke vragen kan ik stellen over de dood

Weet je niet zo goed wat de juiste ingang voor een gesprek over de dood is? Kies een aanpak waarbij je je meer richt op het hier en nu, op het leven. Zo kun je samen een bucketlist opstellen. Dit is een lijst waar je een aantal dingen op schrijft die je echt nog wilt doen voordat je dood gaat.

Een gesprek over de dood hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je een aantal vragen om het gesprek over doodgaan te beginnen:

  • Als je jezelf mag omschrijven in 4 woorden of 1 spreuk, wat zeg je dan?
     
  • Welke muziek wil jij graag op je uitvaart? Of welke absoluut niet?
     
  • Ben je bang voor het moment dat je doodgaat?
     
  • Kun je je nog herinneren dat je voor het eerst naar een begrafenis of crematie ging? Hoe ervaarde je dat?
Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons