Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekVoor overlijdenPraten over de doodHoe wens ik iemand sterkte bij een overlijden?

Hoe wens ik iemand sterkte bij een overlijden?

Wat zeg je als bijvoorbeeld de vader van een kennis is overleden? Of de moeder van een vriend? Vlak na het overlijden kun je een rouwkaart sturen aan de familie. Wanneer je iemand na de uitvaart weer in het echt ziet, kan het best lastig zijn om dit gesprek aan te gaan. Lees hieronder een aantal tips om iemand sterkte te wensen bij het overlijden van een dierbare.

1) Ga het contact niet uit de weg

Wat je ook doet, ga het contact met de nabestaande in kwestie niet uit de weg. Ga het onderwerp niet uit de weg omdat je bang bent iets ongepasts of stoms te zeggen. De angst voor een ‘blunder’ is geen reden om het onderwerp uit de weg te gaan, daar is het veel te belangrijk voor. Het ongemak dat jij voelt is maar minuscuul vergelen bij de ellendigheid die de ander voelt. Als je niet weet wat je moet zeggen benoem dit dan. Geef aan dat je wel iets zou willen zeggen, maar niet weet hoe.

Hoe wens ik iemand sterkte bij een overlijden

2) Stuur een rouwkaart

Na het overlijden van een dierbare moet je als nabestaande ontzettend veel regelen. In de week na het overlijden wordt je als het ware een beetje ‘geleefd’. Een belletje zitten de meeste mensen in deze tijd dan ook niet te wachten, ze hebben wel meer aan hen hoofd. Een app is dan weer erg onpersoonlijk, veel mensen kiezen er dan ook voor het sturen van een kaart. Wat kun je op zo’n rouwkaart zetten? Klik hier voor voorbeeldteksten voor het sterkte wensen bij een overlijden.

3) Praat over de dood

Praten over de dood is belangrijk, benoem dan ook gewoon wat je denkt en voelt. ‘Ik wens je veel sterkte’ hoor je als nabestaande erg vaak. Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar door de herhaling kan de inhoud van de boodschap ook een beetje verloren gaan. Door je eigen woorden te kiezen, wordt je bericht persoonlijker. Probeer niet zozeer de ander te troosten, maar toon je medeleven. Vermijd hierbij zinnen die de situatie goedpraten of uitstralen dat het allemaal wel meevalt. Bijvoorbeeld: ‘Maar ze was toch al heel lang ziek?’ of ‘Het heeft zo moeten zijn, dingen gebeuren met een reden’.

4) Neem regelmatig zelf initiatief

Initiatief om samen herinneringen op te halen, om iets te gaan doen of ergens bij te helpen. Het rouwproces is persoonlijk en voor iedereen anders. Rouwen duurt vaak lang. Door zelf (als eerste) actie te ondernemen, ook op de lange termijn, laat je zien dat je dit begrijpt. Besteed ook na de uitvaart nog regelmatig eens aandacht aan het overlijden. Vraag bijvoorbeeld een maand of twee maanden later nog eens hoe diegene zich voelt, haal samen herinneringen op of noteer de precieze sterfdag in je agenda zodat je wat van je kunt laten horen.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons