Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekVoor overlijdenPraten over de doodJe kind voorbereiden op de dood van opa of oma

Je kind voorbereiden op de dood van opa of oma

Wanneer één van je (groot)ouders ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, is dit een ingrijpende gebeurtenis. Hoe je het gesprek met je kind aan kunt over de naderende dood van opa of oma lees je hier.


Hoe bereid je een kind voor op de dood van opa of oma


Wees duidelijk

Vertel duidelijk dat op of oma dood gaat. Hou deze informatie niet weg of verstop het niet in een verhaal of sprookje. Vertel bijvoorbeeld niet dat opa of oma gaat slapen. Wees eerlijk over wat er aan de hand is. Wanneer je weet dat opa of oma ongeneeslijk ziek is, stel het gesprek over het overlijden met je kind dan niet te lang uit. Door op tijd over het onderwerp te beginnen, kun je er de aandacht, liefde en tijd insteken die je zelf wilt. De periode rondom een uitvaart is namelijk vaak hectisch en emotioneel. Als je het gesprek uitstelt tot het daadwerkelijke overlijden, ben je misschien zelf wel te druk of emotioneel om dit op een goede manier te doen.

Toon je verdriet

Laat zien dat je verdrietig bent en verstop je eigen gevoel niet. Door te tonen dat je zelf verdrietig bent, geef je aan dat dit mag en huilen helemaal niet erg is. Geef wel rustig en duidelijk antwoord op alle vragen die het kind heeft. Breng het onderwerp vervolgens nog een aantal keer ter sprake. Dit maakt praten over de dood, ook voor jezelf, makkelijker bespreekbaar. Deel de informatie desnoods op in stukjes als je dat prettiger vindt.

Bezoeken

Probeer opa of oma nog zoveel mogelijk samen te bezoeken. Vooral als opa of oma opgenomen is in een ziekenhuis of hospice kan dit in het begin misschien een beetje eng zijn voor je kind. Deze bezoeken zijn echter voor zowel opa/oma als je kind zeer waardevolle momenten.

Communiceer met de omgeving

Communiceren over dit onderwerp is ook naar de omgeving toe erg belangrijk. Laat op school weten wat er speelt en licht de oppas en ouders van vriendjes of vriendinnetjes in. Zo kunnen ze rekening houden met de situatie en inspelen op eventuele moeilijke momenten.

Hulp nodig? Er zijn tal van boekjes die speciaal geschreven zijn voor kinderen om het samen te hebben over de dood, iemand missen en rouwen. Het Nijntje boek ‘Lieve oma pluis’ van Dick Bruna is daar één van de bekendste van.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons