Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekVoor overlijdenWensen

Wat zijn mijn wensen?

Bij het (plotseling) moeten organiseren van een uitvaart, komen talloze vragen kijken. Wanneer door de overledene niets of weinig is geregeld, staan de nabestaanden voor de taak om deze beslissingen te nemen. Dit is vaak een moeizaam proces, want wat had de overledene zelf gewild? Doen we het eigenlijk wel goed? Familie en vrienden hebben daar niet altijd dezelfde ideeën over.

 

Vragen

Heeft u eigenlijk wel eens nagedacht over uw eigen uitvaart? Wilt u worden begraven, na crematie uitgestrooid worden op zee of toch liever in een urn op de schoorsteenmantel? Een barok klassiek stuk of een hedendaags popnummer tijdens de uitvaartceremonie? Een religieuze plechtigheid in de kerk, een ongedwongen bijeenkomst thuis of een combinatie van beide?

Bespreek uw wensen

We leven in een samenleving die op veel vlakken gekenmerkt wordt door openheid, toch is praten over de dood in Nederland nog steeds één van de grootste taboes. Zelf nadenken over uw uitvaartwensen en daarover praten met dierbaren is echter zeer belangrijk. Met een door u samengesteld wensenlijstje in handen, hoeven uw dierbaren niet bang te zijn dat ze de verkeerde keuzes maken. Door uw wensen te bespreken helpt u niet alleen uzelf, maar heel belangrijk ook uw dierbaren. Deze wensen kunt u zelf schrijven in de vorm van een codicil of formeel laten vastleggen bij de notaris in een testament.

Tal van mogelijkheden

Bij het organiseren van een uitvaart, kunnen u of uw nabestaanden ervoor kiezen veel zelf te doen. Een uitvaartorganisatie kan echter een groot deel van de praktische zorgen uit handen nemen. De mogelijkheden om een uitvaart op persoonlijke en unieke manier vorm te geven zijn groot. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een inspirerend gedicht in de rouwadvertentie, een kleurrijke rouwkaart of zelf een kist of assieraad (laten) ontwerpen. Ook aan de uitvaartplechtigheid en catering kunt u een geheel eigen invulling geven.

Uitvaartverzekeringen

Tijdens uw leven wilt u niet te vaak nadenken over uw overlijden. Toch is het wel verstandig er af en toe even bij stil te staan en dan met name na te denken over hetgeen er op dat moment allemaal moet gebeuren. Wat zijn uw wensen eigenlijk? Wilt u begraven of gecremeerd worden? Wilt u een bepaalde kist of bloemen en wat dacht u van de muziek die tijdens uw uitvaart afgespeeld moet worden. Voor uw nabestaanden zijn dit lastige keuzes. Het is daarom aan te raden hier vooraf over na te denken. Alles is mogelijk. Het is immers uw uitvaart.

Maar denkt u daarnaast ook eens na over de financiële zaken rondom uw overlijden. Een uitvaart in Nederland kost gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro. Een bedrag dat door veel huishoudens niet zomaar betaalt kan worden. Om dit financiële risico af te dekken, kunt u een uitvaartverzekering afsluiten. Hiermee voorkomt u dat uw nabestaanden de kosten dienen te dragen, maar kunt u bovendien ook uw uitvaart alvast tot in de detail vastleggen.

In Nederland zijn meerdere uitvaartverzekeraars actief en zij bieden allen verschillende dekkingen en premies. Het is daarom verstandig om na te gaan welke verzekeraar en dekking het best bij uw wensen past. Zo kunt u onder andere kiezen voor een uitvaartverzekering in natura of een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering wordt de uitvaart door een uitvaartondernemer verzorgd en wordt er bij overlijden geen geld uitgekeerd. Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een vast bedrag uitgekeerd. Zij kunnen zelf een uitvaartverzorger kiezen en daarmee hun wensen bespreken. Het totale bedrag hoeft niet in zijn geheel aan de uitvaart besteed te worden.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgeving

 

De alinea over uitvaartverzekeringen is tot stand gekomen in samenwerking met uitvaartverzekeringwijzer.net (UVWZ). Uitvaartverzekeringwijzer.net is een non-profit organisatie en biedt een onafhankelijke wegwijzer naar betrouwbare informatie over uitvaartverzekeringen.Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons