Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeInfotheekVoor overlijdenZorg in de laatste levensfase

Zorg in de laatste levensfase

Wanneer je mensen vraagt waar ze willen sterven, is ‘thuis!’ het meest gegeven antwoord. Anderen daarentegen, geven juist de voorkeur aan de beschermde omgeving van een hospice of de medische voorzieningen die een ziekenhuis of verpleeghuis kunnen bieden.

Vertrouwde omgeving

Veel mensen vinden het een prettig idee om hun laatste levensfase thuis door te brengen. In een vertrouwde omgeving, omringd door dierbaren, huisdieren en eigen spullen. Familieleden en vrienden nemen vaak met liefde de verzorging van een naaste op zich wanneer dat nodig is. Ze worden dan ‘mantelzorgers’ genoemd. Soms is het geven van langdurige zorg emotioneel of fysiek echter te zwaar. Hoe graag ze het ook zouden willen, familie en vrienden kunnen de energie en tijd die de verzorging kost niet altijd opbrengen. Het is dan mogelijk een beroep te doen op de expertise van geschoolde vrijwilligers en professionals. Die kunnen ondersteuning bieden door een wandeling te maken, voor te lezen, te praten of er gewoon te zijn.

Hospice

Wanneer u liever niet thuis wilt sterven of dit niet tot de mogelijkheden behoort, kan een hospice of bijna-thuis-huis een overweging zijn. Dat zijn huizen die niet zozeer zijn ingericht op het rekken van het leven, maar die kwaliteit van leven willen toevoegen aan de dagen die nog resten. De dagelijkse zorg is in handen van bedreven vrijwilligers, professionele verpleegkundigen en de (eigen) huisarts. Door de kleinschaligheid van hospices is er aandacht voor ieders individuele emoties, angsten en pijnen. Er is genoeg ruimte voor persoonlijke stervensbegeleiding. Bovendien geeft de huiselijke sfeer een bijna-thuis-gevoel.
 

Waar breng ik de laatste levensfase door?

         Deze vragen kunnen helpen bij het maken van een keuze:
 • Hoe snel kunnen verzorgers en artsen bij me zijn?
 • Kan ik af en toe met iemand praten, om familie en vrienden te ontlasten?
 • Wat zijn de mogelijkheden voor pijnbestrijding?
 • Kan ik ’s nachts hulp krijgen?
 • Mogen familieleden of vrienden overnachten?
 • Hoeveel privacy heb ik?
 • Mag ik mijn huisdier meenemen?

Als uw wensen of omstandigheden veranderen, is het altijd mogelijk om te wisselen van bijvoorbeeld huis naar hospice, hospice naar ziekenhuis of ziekenhuis naar hospice.


 
 
 
 
Ziekenhuis of verpleeghuis

In een ziekenhuis of verpleeghuis is alle medische hulp voorhanden. Het geruste gevoel dat dit oplevert, maakt dat sommige mensen de voorkeur geven aan hier sterven. Soms kan het zelfs niet anders, als verhuizen naar een andere locatie fysiek onmogelijk is bijvoorbeeld.
Een aantal ziekenhuizen en verpleeghuizen hebben aparte afdelingen voor palliatieve zorgverlening. Hier hebben de verzorgers meer tijd voor stervensbegeleiding.

Angst voor de dood

Ons hele bestaan, leven we in de wetenschap dat er moment komt dat we zullen sterven. Dit idee veroorzaakt bij veel mensen gevoelens van angst. Zal ik pijn lijden? Hoe lang zal het duren? Wil ik een natuurlijke dood sterven of juist zelf bepalen wanneer mijn leven eindigt? Op medisch gebied zijn er veel mogelijkheden, maar het is vooral van belang u te laten leiden door uw eigen gevoel. Bespreek deze onderwerpen dan ook tijdig met uw nabije familie en de huisarts.

Tips voor mantelzorgers

 • Baken duidelijk af wat u wel en niet wilt of kunt doen.
 • Wanneer meerdere mantelzorgers bij de zorg betrokken zijn, spreek dan goed met elkaar af wie welke verantwoordelijkheid op zich neemt.
 • Probeer niet alles alleen te doen, vraag hulp aan professionals, de omgeving en de persoon die u verzorgt.
 • Bewaak uw grenzen en stel geen onredelijke eisen aan uzelf.
 • Eis iedere dag en week tijd voor uzelf op, zodat u kunt ontspannen en weer nieuwe energie opdoet.
 • Ga na of u recht heeft op financiële steun vanuit de gemeente of andere instanties.
 • Blijf goed voor uw eigen lijf zorgen, neem de tijd om te eten en te slapen.

 
 
 
 
2 keer kwetsbaar = 1 keer redzaam

In Nederland behalen we gemiddeld een steeds hogere leeftijd. Het percentage senioren neemt toe en daarmee stijgt ook de behoefte aan zorg. Hiermee rijst de vraag naar hoe in de toenemende zorgbehoefte van deze groep voorzien kan worden. De kwaliteit van zorg en leven moet immers gewaarborgd blijven. Het kan gebeuren dat u op latere leeftijd niet meer zo vitaal bent als u graag zou willen. Op eigen kracht deelnemen aan het dagelijks leven lukt niet volledig meer en fysiek en/of geestelijk wordt u steeds kwetsbaarder. Het hebben van een partner kan in dergelijke gevallen veel steun bieden. Apart zijn beide personen misschien kwetsbaar, maar samen vormen ze een redzaam team. Twee keer kwetsbaar, maakt bij elkaar één keer redzaam. Deze ondersteunende functie hoeft niet altijd vanuit een levenspartner te komen, maar kan ook afkomstig zijn uit iemands sociale netwerk, of zelfs daarbuiten worden gevonden. Er zijn organisaties die u kunnen helpen bij het vinden van een passende vrijwilliger. Op deze manier kan iemand langer in de eigen omgeving op zelfstandige en onafhankelijke manier blijven functioneren.

 
Benieuwd naar de mogelijkheden en opties in uw regio? Vind hier een Afscheidswijzer in uw omgeving Naar boven

Infotheek


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons